Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 4 de febrer del 2015

Beniarrés, l'indret oblidat

El municipi de Beniarrés es troba solament a 30 i pocs quilòmetres d'Alcoi, però sembla des d'un temps ençà ser un lloc oblidat per molts motius, i a les següents línies m'explique.Durant un temps, mentre hi havia bonança econòmica i abans de que tota la situació actual esclatés, Beniarrés fou un municipi que va estar situat a la primera línia de la política provincial, que apareixia amb prou assiduïtat al BOP d'Alacant i on, tot i el seu petit volum de població, van entrar grans sumes de diners provinents de multitud de subvencions.

Ens concedien tot tipus de subvencions: de Diputació, autonòmiques, estatals, europees... De la gestió d'aquestes subvencions millor no parlar, però és cert que al poble es van fer obres i infraestructures per tal de millorar-lo. Algunes es van dur a terme amb més acceptació per part dels veïns i encert que altres, però amb el pas del temps, i fent balanç de totes aquestes inversions amb diners públics i de la utilitat que se'ls ha donat, podem dir que no han suposat la millora de la qualitat de vida i el benestar dels habitants, cosa que evidentment hauria d'haver sigut la finalitat, no?
Imatge de Beniarrés

En pocs anys, i a nivell d'instal·lacions i infraestructures, el poble va millorar notablement. Ara bé, no es tracta simplement de construir edificis, instal·lacions i infraestructures. De res serveix tot açò si després a aquestes no els dónes utilitat i sentit, i això és precisament el que ha ocorregut.

D'aquesta manera, ens trobem que algunes de les instal·lacions amb les que es va dotar al municipi romanen tancades, o d'altres a les quals no se li dóna pràcticament ús, i quan s'utilitzen de vegades és per a finalitats que poc tenen a veure amb la funció que haurien de tindre. I res que dir de la manca de manteniment que tenen moltes de les zones públiques i recreatives del municipi, tant dintre de la localitat com arreu del terme municipal, així com del fet que actualment ja no hi haja cap tipus de mitjà de transport públic que comunique el municipi amb les localitats properes.

No seria just tirar tota la culpa de la situació als governants, doncs pense que els habitants tenen molt a dir. Tenen molt a dir cada quatre anys, que al cap i a la fi és quan molts dels polítics es preocupen de la ciutadania; però també molt a dir en el dia a dia, reivindicant allò que desitgen, expressant l'opinió i fent propostes, exigint que es facen actuacions i millores. Per tant, hem d'assumir que part de la culpa també la tenim tots els veïns i veïnes, de manera que la meua pregunta és: què esperem per despertar i posar-nos tots a remar en la mateixa direcció?

Pense que dirigir un municipi va més enllà de fer obres i edificis, i crec que allò més important, especialment en poblacions amb pocs habitants, és dinamitzar la vida del poble; dur a terme actuacions que permeten el desenvolupament, sempre pensant en el futur; afavorir la vida en aquest; cohesionar als seus habitants i fer-los partícips de les activitats i les decisions. Si a més a més es compta amb tota una sèrie d'instal·lacions i infraestructures potser es facilite aquesta tasca. En definitiva, crec que es tracta de dur a terme iniciatives i mesures per tal d'afavorir el desenvolupament local i comunitari, però un desenvolupament real, no de cara a la galeria. En el cas concret de Beniarrés ens trobem amb molts joves sense feina; una població apàtica, desmotivada i silenciada; on s'està vivint des de fa anys una forta davallada demogràfica deguda a l'èxode que està sofrint el municipi i el conseqüent envelliment de la població, amb el perill que açò suposa de cara al futur.

Per tal de finalitzar, i a mode de resum, podem dir que en el seu moment es van fer moltes coses que podien haver servit per a millorar el poble i la qualitat de vida de tots els veïns, però tot açò ha quedat buit, amb una clara falta de sentit, oblidat... la qual cosa ens du a plantejar-nos si tot allò que es va dur a terme fou en benefici dels habitants i de la localitat. Jutgen vostès mateix.


*Aquest text que he pogut llegir es autor  Arnaldo Dueñas Crespo i ha estat publicat a ARAMULTIMEDIA. Lúnic que he fet ha sigut canviar el nom de l'Orxa per el de Beniarrés. La resta és una realitat comuna a les dues poblacions o no es així?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...